ÅSIKT

Påven erkänner sig mänsklig

"Kan inte ständigt visa sig ofelbar..."

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Pier Paolo Cito
Benoît XVI.

I takt med sekulariseringen lika mycket som med konkurrerande religioner hamnar påven och katolska kyrkan allt oftare i blåsväder. När den väl försöker komma ikapp tiden, så är det sällan som ett moraliskt avantgarde. Men bättre sent än aldrig.

I Världens ljus, som kommer ut i dag, tar dock påven Benoît XVI några steg mot samtiden. Det största steget rör preventivmedel, där han skriver att om det gäller att rädda liv, så kan preventivmedel vara det rätta. Kampen mot aids, som när en prostituerad (han skriver faktiskt det) väljer kondom för att undvika smittan.

Andra steg mot samtiden rör burkan, som han inte ser något hinder för om kvinnan bär den av fri vilja. De allt tätare skandalerna, ”katastrofen Williamson” (biskopen och förintelseförnekaren) eller pedofilhistorierna, tar han kraftigt avstånd från och, egentligen kanske mest egenartat, så tvekar han över påvens ofelbarhet: ”Påven kan inte ständigt visa sig ofelbar... uppenbarligen kan en påve ha personliga åsikter som visar sig felaktiga.” Ja, det visste kanske de flesta av oss andra.

ARTIKELN HANDLAR OM