ÅSIKT

Betygen sätts på prov i UNT

UNT:s kulturchef Lisa Irenius
egna ord om experimentet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: UNT
Lisa Irenius.

Vad Åsa Linderborg verkar ha missat när hon underkänner Upsala Nya Tidnings ”satsning” att förse samtliga recensioner med betyg är att det inte är någon satsning ( Aftonbladet 18 november). Det är i själva verket ett månadslångt försök, som ska utvärderas av kritiker och läsare och vars själva utgångspunkt är att betyg är problematiskt. Inte minst i fråga om särbehandlingen av olika kulturyttringar: det anses okej att sätta betyg på film och musik, men inte på teater, konst och litteratur.

Linderborg verkar tro att vi ska ersätta recensioner med betyg. Det ska vi inte. Hon bekymrar sig också för att det är svårt att sätta betyg. Det är självklart. Det är alltid svårt med sammanfattande omdömen. Trubbigt är det också. men är det därför dåligt? Betyder det att själva textens nyanser samtidigt försvinner? Dessa frågor avser vi fördjupa oss i under UNT:s prövomånad.

Linderborg får det till att det inte är konstigt att ”en liberal tidning” låter sig ”tjusas av betygens auktoritet”. men vad har liberalismen med saken att göra? Det förklarar hon aldrig. (Att socialdemokratiska Aftonbladet betygsätter pocketböcker verkar inte vara ett problem, inte heller att Linderborg själv betygsatte litteraturåret i SVT:s Babel i torsdags.)

Ändå tackar jag både för hennes och för Martin Aagårds ( Aftonbladet 19 november) synpunkter. som jag skrev i UNT om försöket: det är också en förevändning för att få diskutera kultursidans kärnverksamhet – kritiken.

Lisa Irenius

Kulturchef UNT

ARTIKELN HANDLAR OM