ÅSIKT

O'Toole sparkar fortfarande uppåt

"Ett patenterat sätt att hantera den kapitalistiska bubblan som sprack: att göra de fattiga fattigare"

Foto: AP
Kulturskribenten Fintan O'Toole förespråkar att irländarna ska vägra betala skatt förrän offentliganställdas löner sänks ordentligt - som ett sätt att få Irland ur den ekonomiska krisen.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Redan i mitten av 90-talet, när jag läste Irish Times regelbundet, framstod Fintan O’Toole som tidningens viktigaste kulturskribent och så tycks det fortfarande vara. Han är en av få som bevarar en gammal, fin men under 00-talet mer eller mindre bortglömd irländsk tradition: sparkandet uppåt.

I en kort, hård betraktelse från början av november aktualiserar han historikern Tony Judt, vars formuleringar passar väl in på de flesta europeiska politiker som nu verkar i åtstramningarnas och sparpaketens tid, och inte minst på vår egen borgerliga regering.

I högervindarnas Europa finns ett patenterat sätt att hantera den kapitalistiska bubblan som sprack: att göra de fattiga fattigare. Att ta de så kallat ”svåra valen”, det vill säga skära ner på arbetslöshetsunderstöd, sjukförsäkringar, äldreomsorg.

Det vill säga göra det allra enklaste för en politiker – låta den ekonomiska krisen gå ut över de som har minst makt, och lägst valdeltagande.

”Nuförtiden är vi stolta över att vara hårda nog att utsätta andra för lidande”, som Judt skriver. Inte över att utstå lidande.

I relation till det här presenterar O’Toole sitt eget anspråkslösa förslag för en irländsk framtid: vägra betala skatt på vatten och fastigheter om inte alla offentliganställdas löner sänks till 100 000 euro fram till 2014.

”Om inte dom, så inte vi. Vi är, med andra ord, beredda att offra oss. Men inte att vara offret.”

Jenny Tunedal

ARTIKELN HANDLAR OM