ÅSIKT

Åsa-Nisse smäller högre än Sucksdorff

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Åsa-Nisse.

Marknaden med dvd-filmer växer, även den svenska som länge legat katastrofalt långt efter, internationellt sett. Några klassiker från 40-talet har dykt upp på marknaden, som Doktor Glas från 1943 i regi av Rune Carlsten och med Georg Rydeberg i huvudrollen. Mycket sevärd.

Till de senaste tillskotten i serien Sandrews filmpärlor hör Flickorna i Småland, med ”Sickan” Carlsson och Åke Grönberg. Pärla eller inte, den finns tillgänglig. Liksom Åsa-Nisse. Åtminstone tre Åsa-Nisse-filmer finns i en serie från Svensk Talfilm.

Däremot finns inte Jan Troells mästerverk Här har du ditt liv på dvd, och det enda som finns av Arne Sucksdorff är hans sämsta film, Pojken i trädet. Det är givetvis skandalöst. En gång i världen hade Svenska Filminstitutet en förnämlig utgivning på vhs (dvd fanns inte) av utländska kvalitetsfilmer, Truffaut och andra. Den rätten togs ifrån dem, SFI skulle inte konkurrera med ”marknaden.”

Nu ser vi vad ”marknaden” går för när det gäller tidigare svensk film. Prio för Åsa-Nisse, före Troell och Sucksdorff. Eller är det bara ett bolag det handlar om? SF ger ut Ingmar Bergman, men tycks blinda för allt annat. Något kulturhistoriskt ansvar visar de inte.

Gunder Andersson