ÅSIKT

Brinner – för tysk nyhöger

Tidningen Bild spär på främlingsfientligheten

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Die Brandstifter” – ungefär ”debattpyromanerna” – drämmer tyska prestigetidningen Spiegel till med i sin granskning av den tyska dagspressens ubåt, Bild, en publikation som ofta får svenska kvällstidningar att framstå som nyanserade akademiska uppsatser.

Den allvarligaste anklagelsen gäller främlingsfientligheten. Med sina 12 miljoner läsare varje dag är Bild på väg att bli organ för det högerpopulistiska parti som Tyskland ännu saknar. Rasbiologisten Thilo Sarrazin hyllas, en imam påstås till utseendet ”likna massmördaren Usama Bin Ladin”, i stora rubriker drar man på med att 90 procent av landets libanesiska invandrare lever på statsunderstöd och berättar om tvångsäktenskap och om hur ”tyska skolungdomar terroriseras av utlänningar”.

Så rullas den publicistiska mattan ut för en tysk Jörg Haider, som Michael Spreng, före detta chefredaktör på Bilds systertidningen Bild am Sonntag, uttrycker det.

Kan man avgöra var Bild står politiskt i dag? undrar Spiegel.

”Ja, otvetydigt: mellan alla stolar”, svarar Bild-redaktören Kai Diekmann.

Och kanske är det så den farligaste europeiska nyhögern i Berlusconis efterföljd ser ut. Inte allvarsamma män i kängor och skjortor, utan clowner som med samma skojfriska mod pissar på allt och alla.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM