ÅSIKT

Harmlös dum-tv

Foto: Foto: Johan Paulin
Claudia Galli leder SVT:s nya serie ”Huset fullt av hundar”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SVT-serien Huset fullt av hundar väckte debatt redan vid första pressmeddelandet för några månader sedan.

Veterinärförbundet uttryckte oro och protestgrupper bildades mot programidén att sex hundar skulle ”tävla” om en familjs gunst i en vecka, och röstas ut en efter en. Oetiskt att framställa hundar som slit- och slängvaror och utsätta djur för stress, menade kritikerna.

Efter seriens första avsnitt konstaterar jag att det verkar ganska harmlöst. Men man lär sig inte ett dyft om hundar.

Veckans huvudpersoner, familjen Björklund, får ingen hjälp med att bedöma vilken hund som passar dem. Den hurtiga programledaren Claudia Galli har ingen kunskap att dela med sig av.

När familjen reagerar på att en sex månaders valp kissar inne är det alltså ingen som berättar att det nog får betraktas som normalt – särskilt i ett främmande hus och stökig miljö. Det är också normalt att en vuxen tax är nyfiken på marsvin och att en labrador gillar att bära saker i munnen.

Familjen kastar frisbee till de förvirrade hundarna. De kollar vad som händer när hundgänget lämnas ensamma i huset. Varför? Är poängen att vi ska få spegla oss i trevliga familjer? Få se gulliga jyckar fladdra förbi till rivig musik i desperat klippta sekvenser? Det är dum-tv.

Alla borde få några att välja på”, säger mamman i huset. Det är kanske en nyckel: valfrihet som ideal och underhållning. Vi kan inte välja i det stora, verkligt betydelsefulla, men ska göra det i det lilla. I en formulering som strukits talades det om att ”hitta den perfekta hunden”.

Rätt förutsättningar är en sak, en hund låter sig inte väljas med perfektion som kriterium. Min egen hund är vald efter moget övervägande. Så här långt har han gett mig de två mest ansträngande åren i mitt liv. Det har varit fantastiskt. Och jag tänker på alla hundägarvänner som plötsligt bara fanns där – så många har lagt så mycket tid och pengar på en rädd, aggressiv, arbetsnarkomanisk eller sjuk hund. Ingen fick den perfekta hunden, men alla lät hunden förändra deras liv.

Malin Krutmeijer