ÅSIKT

Radioheads nya hit – en tidning

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: SCANPIX
Thom Yorke i Radiohead.

Just innanför dörrarna på Rough Trades skivbutik vid Brick Lane i östra London står en försynt figur i för stor överrock och en lika överdimensionerad tweedkeps. Han delar ut en tunn liten dagstidning.

Och det enda som saknas för att rollen som tidningsutdelare från valfri stumfilm skulle vara komplett är ett par fingerlösa vantar.

Visste man det inte skulle man knappast gissa att det är en av vår tids största rockstjärnor därunder jättekepsen när Thom Yorke, sångare och textförfattare i Radiohead, lanserar sitt bands nya album med en appendix i form av en gratisutdelad dagstidning.

Det är inget unikt. Men när svenska The Ark och Guns N’Roses-gitarristen häromåret samtidigt lanserade varsitt album som just tidningar handlade det om ganska radikalt annorlunda tillvägagångssätt.

De var blott påkostade idolmagasin som fick ersätta cd-omslaget och pressbyråer och WH Smith-butiker fick utgöra den nya skivaffären.

Radiohead publicerar förvisso sin tidning samma dag som deras nya album King of Limbs kommer ut i fysiska format men där slutar alla övriga likheter.

Under namnet The Universal Sigh är Radioheads tidning snarare ett lika anonymt som naturromantiskt manifest förklätt till ett konstverk (signerat Yorkes skolkamrat och ständige kreative sidekick Stanley Donwood).

Inte med ett ord nämns vare sig Radiohead eller deras nya album. I stället består The Universal Sigh av korta prosatexter troligen författade av just Yorke samt två långa texter av de författande vildmarksexperterna Robert MacFarlane och Jay Griffiths. Den förstnämndes artikel är en vacker hyllning till den terapeutiska konsten att klättra i träd, den andres en skildring av en resa till Amazonas djungler som botemedel mot en djup depression.

Men det mest fascinerande med Radioheads universella suck är hur den ser ut och känns just som de faktiskt låter i dag.

Dovt och dämpat men med en dröm att hitta nya vägar ut i ljuset, bort från trädkronornas hotfullt mörka skuggor mot en plats där vi kan kisa rakt in i solen.

Om än bara för en liten stund innan demonerna kastar sig över oss igen.

FAKTA

»  The Universal Sigh (#1)

Radiohead

Andres Lokko