ÅSIKT

Inget rum för böcker

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Snygga? Böckerna på bilden har inget med artikeln att göra.
KULTUR

”Det var en gång ett landskap ...” Så börjar texten i broschyren Berättelser från Värmland som ska presentera landskapet för turister och företag. Redan i det första stycket namndroppas Selma Lagerlöf, Nils Ferlin, Gustaf Fröding och Göran Tunström, så att man ska förstå att det här är ett stolt, litterärt landskap.

Men till berättelsen fogas nu en deppig skröna om kommunpampar som inte gillar böcker. Johan Lilja, kommunchef i Hagfors, har bestämt sig för att forsla bort en unik boksamling från kommunhuset i Ekshärad eftersom den ”förfular” i det före detta offentliga rum som nu så tidsenligt gjorts om till företagshus.

”Om det är juridiskt möjligt får vi väl slänga dem”, säger Lilja, liksom hotfullt, till den lokala sockengruppen, som förvaltar de av författaren och före detta Dramatenchefen Lars Löfgren donerade böckerna.

Man behöver inte tycka att böcker är det snyggaste som finns. Förvisso är dessa tingestar rätt skrymmande, mörka och besvärliga. Men det finns ändå något störande i hur respektlöst Hagfors kommun väljer att sköta det här. I morgon ska böckerna ut, oavsett vad, och det är sockengruppen som ska betala för bortforslandet.

På åtminstone en ort i det där blåbergade, litterära landskapet har böckerna tydligen inte längre någon plats.

Jenny Tunedal