ÅSIKT

Öron för tanter

Alice Eggers: Patti Smith är viktigare än någonsin

Patti Smith: Rockmusiken är min konstform
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Första gången Polarpriset delades ut till någon utan penis var till Joni Mitchell 1996. Samma år släppte den amerikanska sångerskan Patti Smith sin comeback-skiva Gone Again.

Min mamma köpte den, men jag kunde inte helhjärtat omfamna Patti Smith, som jag kunde göra med den andra punken. Jag kunde liksom inte komma över att jag lyssnade på en tant. Jag visste inte vad jag skulle göra med det, hur mina öron skulle placera det.

Femton år senare är Patti Smith viktigare för mig än hon någonsin var när jag hade behövt henne som mest. Ilskan som hon är urtypen för, det androgyna och fulheten finns det äntligen utrymme att förtrollas av. Och jag tror att allt mitt tjat om könsfördelning handlar om de år jag förlorade. Att jag vill att nästa generation kids ska ha öron gjorda för tanter.

I den utvecklingen är inte ett Polarpris oviktigt, när Björk fick det förra året gav det mig en känsla av upprättelse för mitt 15-åriga jag, och när Patti Smith nu tilldelas det är det en upprättelse för 15-åringen jag kunde ha varit. Jag firar genom att hålla med när Patricia Lee Smith ylar: ”People have the power to redeem the work of fools”.

Alice Eggers

ARTIKELN HANDLAR OM