ÅSIKT

Stans fulaste – ett fint minne

Foto: Foto: M Carlsson
BRÄND Arkitekturskolan förstördes vid en brand i går.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag gick fram till avspärrningen och frågade en polis. Han svarade: ”Brandingenjörerna sa att de låter det brinna.” Det fanns säkert en brandteknisk förklaring men folk runtomkring på Östermalm log. ”Det konstiga är att det inte brunnit tidigare”, sa en man med läderportfölj.

Arkitekturskolan toppar listorna med Stockholms fulaste byggnader. Och det var inte ett av Gunnar Henrikssons finaste hus. San Remobageriet i Solberga från 1957 är en fabrik som andas hoppfullhet. Försöket i den brutalistiska stilen 10 år senare blev inget mästerverk. Men det var en tålig plats, en tålmodig plats att växa upp på. Det är mitt 90-tal, och minnena stockar sig i kroppen. Goda och onda, som elev och som lärare. De berusade stunderna efter 72 timmar arbete i sträck med någon samhällsomstörtande konstruktion, känslan av att äga hela huset.

Också ett hus behöver kärlek för att överleva. Jag minns en fest en tidig sommar, sen natt. Jag tror det var 1996. Vi bröt oss ut på grustaket, högtalarna vända ut genom fönstren på översta våningen, mot Engelbrektskyrkan. Skivspelaren på repeat:

Oh, no, and everybody’s got to live their life  / And God knows I’ve got to live mine / William, William it was really nothing

Vi levde våra liv och vi var lyckliga och sorgsna. Och många av oss är det än i dag.

Lars Mikael Raattamaa

ARTIKELN HANDLAR OM