ÅSIKT

Saddams okända succéroman blir film

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det rapporteras att Sacha Baron Cohen ska göra film av Saddam Husseins roman Zabiba and the King. Jag förmodar att nyheten först och främst väcker häpnad över att Saddam skrev en roman.

Om han verkligen gjorde det har diskuterats. Frågan är, närmare bestämt, hur mycket Saddam bidrog med och hur mycket spökskrivarna gjorde.

Att romanen trots allt håller en viss hantverksmässig nivå tyder på att det var de senare som gjorde jobbet; att verket i sin helhet är ett patetiskt haveri tyder på att tyrannen själv måste ha haft ett finger med i spelet.

Romanen publicerades anonymt och låg snart till grund för den dyraste musikalen i Iraks historia – det stärker naturligtvis den senare slutsatsen. Det mest fascinerande i den här historien är att diktatorn lär ha fått blodad tand av romanskrivandet.

Brittiska Daily Telegraph rapporterade om att han, när USA invaderade landet, inte hade tid att organisera försvaret – han hade fullt upp med skrivandet. Ett klockrent bevis på att litteraturen gör oss till bättre människor.

ARTIKELN HANDLAR OM