ÅSIKT

Vapenbröder

Hannah Gurman: Dags för USA att bryta tystnaden om Förenade Arabemiraten

Foto: Foto: AP
VITA HUSET 26 APRIL President Obama möter Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahayan för att diskutera ”de starka banden mellan USA och UAE”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

USA:s reaktion på de dramatiska upproren som sveper över Mellanöstern och Nordafrika är anmärkningsvärd, lika mycket för sin tystnad som för hur ojämnt den uttrycker sitt stöd.

Det tog veckor av oavbrutna protester i Tunisien och Egypten innan Obamaadministrationen sa eller gjorde någonting för att uttrycka sitt stöd för demonstranterna i dessa länder. Medan Washington ingrep i Libyen för att skydda civila från Muammar Gadaffis attacker, visade man ett likgiltigt lugn inför upproren i Bahrain, Jemen och Irak. Obamaadminstrationen har knappt sagt ett pip om behovet av demokrati i Saudi-Arabien eller andra oljerika stater vid Persiska viken, inte ens när regimerna slår ner den lilla men växande gruppen demokratiaktivister i de egna länderna.
 

Under de senaste veckorna har Förenade Arabemiraten (UAE) anslutit sig till den grupp stater vid Persiska viken som har tystat ner människor som efterfrågat försiktiga steg mot demokrati. Detta har inte utlöst nämnvärd indignation i Washington.

Förenade Arabemiraten, där bland andra emiraten Dubai och Abu Dhabi ingår, har inga politiska partier och håller aldrig fria val. Påverkade av revolutionerna i regionen har framstående intellektuella, akademiker och politiska aktivister i landet nu organiserat en egen kampanj för en demokratisering av landet.

Än så länge har aktiviteterna varit beskedliga i jämförelse med de massiva gatuprotesterna i Tunisien, Egypten, Bahrain och Syrien, men icke desto mindre är de historiska. Den 9 mars publicerade demokratiaktivisterna en begäran, sannolikt Förenade Arabemiratens första, som undertecknades av 133 medborgare och som kräver konstitutionella och parlamentariska reformer, inklusive fria och rättvisa val.

Nästan omedelbart slog emiratens myndigheter ner mot den gryende demokratirörelsen.
 

Den 8 april greps Ahmed Mansour, en av gruppens mest kända medlemmar, av säkerhetstjänst och polis. Efter flera dygn kom till sist en anklagelse om alkoholinnehav. Två dagar senare arresterade myndigheterna den framstående ekonomiprofessorn Nasser bin Ghaith och den kände bloggaren Fahad Salem al-Shehhy. Båda deltog i demokratikampen. Därefter har ytterligare två aktivister gripits.

Myndigheterna erkänner nu att Mansours verkliga brott är att ha sagt sin mening om regeringen. Samtidigt har regimen upplöst styrelsen för Juristsamfundet, en av fyra ansedda medborgarrättsorganisationer som kräver fria val.
 

Istället för att offentligt fördöma dessa slag mot demokratirörelsen har regeringen i Washington betonat sitt nära förbund med UAE:s regering. President Obama mötte Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahayan den 26 april för att diskutera ”de starka banden mellan USA och UAE och våra gemensamma strategiska intressen i regionen”. Journalister utestängdes helt från mötet i Vita huset bortsett från en fotografering av deltagarna. När utrikesminister Hillary Clinton mötte Förenade Arabemiratens utrikesminister Sheikh Abdullah bin Zayed i mars sa hon till journalister att han var en ”kollega, förhandlingspart och vän”.

Den gemytliga tonen mellan USA och UAE är inte överraskande. UAE är en viktig allierad i regionen, de stödjer de militära anfallen mot Libyen och är en stor marknad för amerikanska vapen. 2009 var UAE den största enskilda köparen av amerikanskt krigsmateriel.

UAE har blivit en allt viktigare strategisk partner också för ideella kultur- och utbildningsinstitutioner. New York-universitetet (NYU) öppnade till exempel ett college i Abu Dhabi förra hösten och Guggenheimmuseet på Manhattan bygger en filial på Saadiyat-ön i Abu Dhabi. Projekten har redan från början lett till kontroverser bland konstnärer, akademiker och människorättsorganisationer. Deras oro rör en rad sociala och politiska rättighetsfrågor – det gäller förhållandena för de gästarbetare som bygger och sköter de spektakulära byggnaderna, men också hur konstnärlig och akademisk frihet kan säkras för intellektuella och konstnärer som arbetar där.
 

Human Rights Watch visade i en rapport 2009 att arbetare utsatts för rättsövergrepp både vid byggandet av Guggenheims och New York-universitetets anläggningar. Nu vägrar både NYU och Guggenheim att fördöma den senaste tidens arresteringar av demokratiaktivister.

Ledare för stater, för finansintressen, museer och universitet har en lång historia av att skilja på de högtidliga målen för deras verksamhet och de medel som används för att nå dem. Det är därför ”vänligt inställda” diktaturer kan räkna med fortsatt politiskt och ekonomiskt stöd.

När den arabiska våren nu bryter fram med full kraft är det dags att USA bryter sin tystnad.

Hannah Gurman, biträdande professor vid New York-universitet. Tidigare publicerad av Other Words, 4 maj. Översättning: Joar Tiberg

ARTIKELN HANDLAR OM