ÅSIKT

Läsglädje

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I min närmaste omgivning deltar allt fler i läsecirklar. Det är glädjande att detta verkligt sociala medium har fått en renässans. Att gemensamt välja en bok och att sedan i grupp vända och vrida på innehållet ger en extra dimension åt läsupplevelsen.

Om någon grupp som omväxling vill byta skönlitteraturen mot en fackbok så kan jag varmt rekommendera Sekelslut, den samling av idéhistoriska perspektiv som en rad forskare från Södertörns högskola presenterar. Den tar upp komplicerade ämnen men gör det i läsbar form. I själva verket speglar den ett slags folkbildande ambition som är sällsynt bland dagens forskare, ofta stressade av kortsiktiga samband mellan publicering och anslagsfördelning.

Här diskuteras väsentliga samhällsfrågor som fortfarande är högaktuella även om vi nu har avverkat 2000-talets första decennium. För att bara ta några exempel ur mängden: Carl-Michael Edenborg skriver om nyliberalismens uppgång och borttynande, Stefan Jonsson behandlar det postkoloniala tänkandet, Elin Gardeström berättar om hur journalisterna tog makten i samhället och Lena Lennerhed beskriver den svenska abortdebattens paradoxer. Dessutom får man veta en hel del om främlingsfientlighet och kulturkommersialism, om new age och statlig maskulinitetspolitik.

Jag trodde att jag var rimligt allmänbildad men märkte

under läsningen att jag hade en hel del luckor. De som lägger den här boken till grund för en klassisk studiecirkel kommer förmodligen att upptäcka samma sak.

FAKTA

Sakprosa

» Sekelslut

Idehistoriska perspektiv på 1980- och 1990-talen

Red. Anders Burman & Lena Lennerhed

Atlas Akademi

Torsten Kälvemark

ARTIKELN HANDLAR OM