ÅSIKT

Kokar soppa på en tupp

Paborn har dämpat vitsandet till en bättre nivå

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: ULF HINDS
Sara Paborn (född 1972).

Sara Paborn debuterade för ett par år sedan med Släktfeber, en roman kring en 107-årig krutgummas död. Alltför mycket burleskeri och ordvitsande störde där en annars rätt fin skildring av det subtila maktspelet mellan ett par efterkommande.

I sin andra roman har Paborn dämpat vitsandet och dragit ner dråpligheterna till en bättre nivå. Hennes påfallande lätthet att få till ironisk eller drastisk knorr på språket har i stället börjat utvecklas till en tydligt personlig humoristisk stil.

Författaren ägnar sig i Tuppen och havet åt den beprövade konsten att koka soppa på en spik, och det är hon riktigt bra på. Romanen utspelar sig på Hanö, som här litet omotiverat fått ett namn med dödsassociationer, Styxö. Dit har berättarjagets far dragit sig tillbaka och besöks nu av dotter med fästman. De beslutar sig för att med hjälp av en infångad mink försöka ta död på en morgontidigt galande tupp, som en grannkvinna dragit dit.

Detta utgör den 300-sidiga romanens röda tråd, och det låter ju måttligt intressant. Men Sara Paborn vrider och vänder envist och detaljrikt både på den unga kvinnan, hennes egensinnige far, den blygsamt begåvade fästmannen och hela ömiljön.

Så småningom utvecklas, mer bakvägen än direkt, en fint differentierad bild av främst den unga kvinnan och hennes livssituation.

Trött på den tryggt träige fästmannen börjar hon närma sig den blyge fyrvaktaren, och en charmfull liten kärlekshistoria spirar. Men all dramatik uteblir, och inte heller tuppjakten utvecklas till någon thriller.

Tuppen och havet är alltså en ganska idyllisk roman, och knappast vad man brukar kalla ”angelägen”, men med sin distinkta stil, småvänliga humor och genom ett myller av välfångade små scener skapar sig Sara Paborn en alldeles egen litterär värld som man gärna träder in i.

FAKTA

PROSA

» Tuppen och havet

Sara Paborn

Brombergs

Lennart Bromander

ARTIKELN HANDLAR OM