ÅSIKT

Slå vakt om Thielska!

Urvattnade samtidskonsthallar går det tretton på dussinet

Foto: Foto: SCANPIX
unik tidskapsel Thielska galleriet i Stockholm.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KONST Utan att vilja bidra till det överdrivna intresse som redan ägnas Nina Öhmans och Ulf Lindes boende, kan jag inte låta bli att kommentera den vändning som ärendet får i Dagens Nyheter 15 maj: Jeff Koons blomsterhundar? Pigga utställningar med samtidskonstnärer? Om dessa förslag är allvarligt menade förstår jag Öhmans/Lindes ovilja att överlämna sitt livsverk i den nuvarande styrelsens händer.

Thielska Galleriet är en unik tidskapsel som förkroppsligar Ernest Thiels nietzscheanska sekelskiftesestetik, innan dessa idéer gav näring åt helt andra rörelser. En avskild skönhetsvärld, för att alludera på Richard Berghs museiteori från 1915, som samlar något av det bästa ur den svenska nationalromantiken. Att slå vakt om dess egenvärde borde vara en självklarhet.

Mer eller mindre urvattnade samtidskonsthallar går det i dag tretton på dussinet. Så även strategiskt borde det vara en god idé att bygga vidare på Thielskas särart: anställ en intendent som kan göra relevanta utställningar förankrade i platsens estetiska och politiska förutsättningar. Samtidskonsten får redan gott om utrymme på annat håll. Och till den som aldrig har besökt Thielska: gör det nu, medan tid är!

Frans Josef Petersson

ARTIKELN HANDLAR OM