ÅSIKT

Han skrev med sitt hjärteblod

Bent Olvång (1934 – 2011). Konstkritikern som blev konstnär.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bengt Olvång är död, 77 år gammal, denne långhårige, magre man i mahjongkostym, som i flera decennier var Aftonbladets konstkritiker, från 1966 fram till slutet av 1980-talet. Han blev ett slags symbol för tidens vänsterklimat. Det gjorde att en del inte såg vilken ytterst kvalificerad och kunnig kritiker han var, med stor känslighet och nyansrikedom som konstbedömare.

Konstens politisering på 60-talet var en stor inspirationskälla för honom. Han såg detta som en brytpunkt i svensk konsthistoria och har entusiastiskt beskrivit den i sin bok Våga se! – svensk konst 1945–1980, från 1983. En av de mest livliga och intressanta konstböcker som skrivits på svenska språket.

Varje torsdagsmorgon satt Bengt Olvång på Aftonbladets kulturredaktion och trummade ner sina konstrecensioner med ett enda pekfinger på en åldrig skrivmaskin. Aldrig att han slarvade eller hafsade med minsta bokstav. Nej allt skrevs med hjärteblod, även om det kunde ta tid, och den som skulle redigera sidan stod och hoppade upp och ner i nervös väntan.

Bengt kunde kanske verka sträng, men därunder var han varm, generös och mycket vänfast.

1990 flyttade han med sin fru litteraturvetaren Kaarina Launo till Kieryd i Småland. Där startade han en ny karriär – han blev själv konstnär. Hans skulpturer gjorda av knotiga rötter och grenar är vackra, humoristiska, och emellanåt politiska.

Gunilla Boëthius

ARTIKELN HANDLAR OM