ÅSIKT

Ny baksmälla – för den moderna mannen

Scen ur ”Baksmällan 2”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FILM  Filmhistorien är full av män som insisterar på sin frihet. Komedisuccén Baksmällan från 2009 handlar om fulla män som tar vara på sista singelnatten.

I stället för att bryta upp från samhällets krav och familjens förväntningar – och ge sig i väg, förslagsvis på motorcykel som Marlon Brando i Vild ungdom eller Dennis Hopper i Easy rider – nöjer de sig med en symbolisk protest.

Kvällen innan bröllopet super grabbgänget sig redlösa, med minnesluckor och arga meddelanden från flickvännen i mobilen när de vaknar till liv igen.

Precis som föregångaren är Baksmällan 2 en berättelse om att välkomna eller vägra domesticering i den kvinnliga hemmasfären. Männens panikblandade förtjusning över sin egen gränslöshet sätter fingret på ambivalensen inför mansrollen. Å ena sidan älskar de det ordnade parlivet, å andra sidan är oberoendet en del av den manliga identiteten.

Det må vara den moderna motorcykellösa mannen som till slut segrar i Baksmällan 2, men när det vankas motstånd i samtidskomedin är det typiskt nog inte mot chefen utan ”regeringen”.

Jacob Lundström

ARTIKELN HANDLAR OM