ÅSIKT

Styrkebesked för rättvisan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP
Gripen.

Gårdagens besked från Belgrad att den före detta bosnienserbiska överbefälhavaren Ratko Mladic gripits gör det förhoppningsvis lättare att hela såren efter inbördeskriget och kommer definitivt att underlätta ett serbiskt EU-medlemskap.

Det är också ett styrkebesked för idén om rättsstaten att han till skillnad från Usama bin Ladin – för att ta det mest aktuella exemplet – faktiskt kommer att få en hederlig rättegång.

Även den som inte köper den vulgariserade historieskrivningen om hur serbnationalisterna ensamma bär ansvaret för inbördeskrigen måste välkomna gripandet av den huvudmisstänkte för några av de värsta krigsförbrytelser som begåtts i Europa sedan andra världskriget, inklusive folkmordet i Srebrenica i juli 1995 och flera års urskillningslösa bombningar av Sarajevo.

Att han som ÖB bär någon form av ansvar för dessa brott är självklart. Sedan återstår att klarlägga exakt vilka order som gavs.

Man kan invända att krigsförbrytartribunaler är ett slags segrarnas domstolar, som aldrig kommer att döma mäktiga förbrytare som Bush, Blair eller Putin.

Men vad gäller Jugoslavien har flera kroater och även bosnienmuslimer redan åtalats. Och, med risk för att låta naiv, tror jag man måste se det som en början på en rättsordning där kraven på politisk likställighet med tiden kommer att växa.

I vilket fall räcker det i dag att konstatera att få personer förtjänat en resa till Haag mer än Mladic.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM