ÅSIKT

Skrattfest att lyssna på

1 av 3 | Foto: Foto: AP
Sarah Silverman.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vad är humor? Vad får oss att le? Vad får oss att frivilligt söka upp sådant som vi vet kommer att kännas pinsamt och därför få oss att brista ut i skratt?

Humoristen eller komikern har som sitt yrke att få folk att garva, antingen via en bok, scenen eller rörliga bilder. Ofta finns det anledning att beundra deras hantverk: tajmingen, känslan för var skamgränserna går, uppbyggnad och överraskning.

Som en modern människa, är jag fostrad att tro att förklaringen till våra handlingar står att finna i vår personliga och sociala historia. Så för att få reda på vad som är humor utan att behöva läsa filosofen Henri Bergsons klassiska Laughter från 1900, verkade det vettigt att läsa några av vår tids mest framstående komikers självbiografier.
Sarah Silverman och Tina Fey är båda två vita amerikaner födda samma år: 1970. De har fått miljoner människor att skratta genom sina fantastiska Saturday Night Live-sketcher och ännu mer genom sina egna tv-serier, Sarah Silverman program och 30 rock. Genom att gestalta barnlösa vita kvinnor i medelåldern som är extremt roliga har de tänjt förväntningar och fördomar. De har också på ett förlösande sätt gjort det möjligt att kommunicera kring ras, kön och skändligheter.

Sarah Silvermans The Bedwetter och Tina Feys Bossypants gör sig bäst som ljudböcker: författarna gör inläsningarna själva, och delar av texterna är rena ståupp-rutiner som krossar varje försök från lyssnarenläsaren att hålla sig allvarlig.

Samtidigt är skillnaderna mellan böckerna intressanta. Medan Silverman självutlämnande beskriver en bitvis bisarr uppväxt med depressioner och skamligheter (titeln är trots allt ”Sängvätaren”), är Fey ytterst sparsam med privata detaljer och framstår snarare som en humorns hantverkare och därmed också som en större gåta.

För om humor kan vara ett sätt för en intelligent men utstött person att hävda sig och ta revansch på stela, moralistiska idioter, som i Sarah Silvermans fall, tycks den också kunna vara ett yrkesval bland andra.
Vill du lära känna en humorists mörka ursprung och avnjuta en lång serie förlösande skratt, bör du koncentrera dig på Sarah Silverman. Är du bara ute efter roligheter och anekdoter kring inspelningarna av dina favoritkomedieserier, så fungerar båda böckerna lika bra.

Carl-Michael Edenborg

ARTIKELN HANDLAR OM