ÅSIKT

Rocky sidlänges

Alice Eggers om ett kärt möte, på håll

Rocky och Lappalainen språkar. Illustration: Martin Kellerman
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Rocky-tecknaren Martin Kellerman intervjuas på TV4 och säger att han numera twittrar i stället för att anteckna till stripparna. Som @kellermannen vardagsbetraktar han: ”Tydligen kommer 3D-skrivarna bli så bra i framtiden att de kan skriva ut 3D-skrivare. Och det är då det blir riktigt flummigt!”

Författaren och kulturjournalisten Tomas Lappalainen är också i TV4:s studio. Han har studerat Kellerman för serien ”Svenska illustratörer och tecknare ” (där ingår även bland annat Agneta Klingspor skriver om Joakim Pirinen och Sara Teleman skriver om Nina Hemmingsson). I tv-soffan märks det att Kellerman inte är någon talare, Lappalainen stjäl tv-ljuset med sina intellektuella analyser av Rockys utveckling. Vilket inte är konstigt, han är bokens subjekt och Kellerman bara objektet, vars författargärning redan är gjord i de dryga 20 album med Rockyserier som getts ut. Ändå känns projektet skevt.

Drygt halva boken består av bilder från Kellermans produktion, resten består till stor del av Rocky-strippar återgivna i dialogform. I övrigt pratar Lappalainen på om Bourdieu, Bachtin, Jesper Svenbro ... Han berättar om hur han, Lappalainen alltså, träffade sin fru, och hur han, Lappalainen alltså, upplever de filmer och böcker som Kellerman valt ut som topp fem mest betydelsefulla. Man får veta att det ”måste vara väldigt svårt att skriva dialog, annars skulle inte så många misslyckas. Jag tycker att Martin Kellerman tillsammans med Stig Larsson och Lars Norén skriver bäst dialog i Sverige.” När han sen kritiserar de uppblåsta tongångarna på kultursidorna frågar jag mig om det är menat som självironi.

Kellerman och Lappalainen gillar varandra, förstår man, och jag uppskattar deras möte på håll – men särskilt inbjuden känner jag mig inte. Kellerman twittrade från Seinfeld i Globen: ”Seinfeld var som på tv, fast på större tv, men teven var längre bort så han var mindre. Och jag satt sidlänges, det brukar jag inte göra.”

Jag läser en bok om Tomas Lappalainen och berättelsen om Martin Kellerman finns där men så långt bort att han blir mindre, knappt synlig. Och den här sidledsställningen jag sitter i är redan från början rätt obekväm.

FAKTA

SAKPROSA

» Martin Kellerman –

Svenska illustratörer och konstnärer del 8

Tomas Lappalainen

Orosdi-Back

Alice Eggers