ÅSIKT

Vaginan är rund

Franziska Vollborn, OT (2006)
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tre män i en omfamning, armar och huvuden tätt sammanslingrade. Ansiktet på mannen som står i mitten är öppet av njutning. Det hade kunnat vara ett intimt ögonblick mellan tre älskare, men är nånting annat.

Fotboll.

Stronger than life är en del av den tyska konstnären Katja M. Schneiders serie Heroes reloaded, i vilken hon avbildar scener från herrfotbollsmatcher.

Utan omgivande fotbollsplan och fotbollströjor kan betraktaren tolka in ett förbjudet begär. Den tunna linjen mellan homofobi och homsexualitet inom herrfotbollen är ett av många teman som behandlas på Schwule museums nyfikna och lustfyllda fotbollsutställning andererseits i Berlin.

Den forna landslagsspelaren Petra Landers har lånat ut sitt pris – kaffeservis vid namn Mariposa – som hon fick av det tyska fotbollsförbundet efter att ha vunnit EM 1989. När det var herrarnas tur att spela EM 1996, var vinstsumman 100 000 tyska mark per skaft.

Här finns också en enkel film med de tyska landslagsspelarna under en träning några veckor innan just nu pågående VM. Den är inte bara älskvärd på grund av de raka och meditativa bilderna av kroppars kollektiva, monotona rörelser, utan också för att det fortfarande år 2011 känns nytt att betrakta kvinnors kroppar endast genom deras svett, envishet och muskelstyrka.

Andra verk diskuterar underfundigt manliga och kvinnliga världar inom fotbollen genom form och material. I Die Wahrheit liegt auf dem Platz har Gudrun Knapp gjort en laguppsättning fotbollskläder i miniatyr av ludd från en torktumlare.

Franziska Vollborm har tagit bort en av femkanterna i en skinnfotboll och virkat dit en vagina. Ett filmverk med bilder och intervjuer från gaygames i Köln pekar på det faktum att man uteslutande måste vara man eller kvinna, ingenting överskridande eller däremellan, för att överhuvud taget få tillhöra ett lag. Schwule museum är som vanligt värt ett besök på Berlinsemestern.

FAKTA

Konst

» andererseits – Künstlerische Einwürfe zur Frauenfußball

VM 2011

Schwules Museum Berlin

24 juni – 25 september

Marit Östberg