ÅSIKT

Otuggad hämnd

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM
Mari Jungstedt.

Med tanke på hur många böcker Mari Jungstedt säljer och hur mycket hon följaktligen tjänar, skulle man kunna få för sig att hon faktiskt arbetar.

Efter att ha läst hennes nionde kriminalroman, Det fjärde offret, är jag inte helt övertygad om att så är fallet.

En författare får en idé. Börjar visserligen med att anteckna. Tänka högt och på papper. Skissa. Men nästa stadium av arbetet är att ge form åt sitt material. Det är då man letar efter lösningar. Gestaltar.
Mari Jungstedt hoppar helt över den reflekterande, formsökande delen av författarens yrkesutövning. Hennes text är en räcka påståenden, en sorts konstlös redovisning av upplägget. Här och var slänger hon in en pliktskyldig och klyschig miljöbeskrivning. Markerar dialog. Hela konstruktionen andas fuskbygge.

Det nickas stumt och konstateras snabbt. Ögonen brinner av ilska, ansikten är vita av vrede. Ibland trillar stilen över i Harlequin-romanens, men utan dess frejdiga ironi.

”Brutalt hade de kastats tillbaka till verkligheten och direkt iklätt sig sina yrkesroller. Förtrollningen var bruten för den här gången”, heter det om de två försiktigt förälskade poliserna i boken.
Allra värst blir det när vi under intrigens gång hamnar på en MC-klubb där en knutte tvingas leverera repliker som i princip består av Jungstedts researchmaterial. Oprocessad, otuggad information i färglös stil. Längst bak i boken tackar författaren medlemmar i en gotländsk mc-klubb. Men hon kan knappast ha lyssnat på hur de pratar. Var är fackuttrycken, var är slangorden?
Intrigen ursäktar inget av ovanstående. Tunn historia om hämnd. Fuskbygge igen.

När jag läst klart har jag inte lärt mig något. Inte om Gotland, inte om Harley Davidson, inte om hämnd. Är mest förbryllad över hur en yrkesverksam författare helt kan missa vad jobbet går ut på.

FAKTA

Deckare

» Det fjärde offret

Mari Jungstedt

Albert Bonniers förlag

Inga-Lina Lindqvist

ARTIKELN HANDLAR OM