ÅSIKT

Demonbilder

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto : STIG-AKE JÖNSSON

Rassefäste, muslimskt getto, gangsterhåla och antisemitiskt näste – gärna allt på en gång.

Det är några av de bilder av Malmö som på senare år upprepats till leda. Oftast av folk som bara sett Möllevångstorget på tv.

Senast ut är Wiesenthal Center, som uppmanar judar att vara ”extremt försiktiga när de besöker södra Sverige”, vilket nu fått ett amerikanskt bolag att ställa in en inspelning i staden.

Det är en trist illustration av hur skräcken ökar med avståndet.

Att judar i Malmö har trakasserats och angripits är klart, och det är helt oförsvarbart. Omfattningen är mer osäker. En del anmälningar härrör från protester mot pro-israeliska demonstrationer, där det oklart om motiven är antisemitiska. När Mattias Gardell gick igenom hatbrottsanmälningarna i Skåne 2009 fann han flera brott som bokförts som antisemitiska, men inte alls riktats mot judar, till exempel nazister som hotat en ung vietnames.

Filmbolaget har dessutom fått för sig att det skulle vara muslimer som ligger bakom, ett påstående taget ur luften, eftersom polisen i de flesta fall inte ens har några misstänkta.

”Det här känns något överdrivet”, säger judiska församlingens ordförande Fred Kahn om varningarna. Han vet nämligen, till skillnad från herrarna från USA som bara varit på studiebesök, något om det konkreta Malmö, inte bara om demonbilderna.

Petter Larsson