ÅSIKT

Rätt och svett

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det finns några rejäla bottennapp i senaste Neo. Fokusförskjutningen i artikeln om Danmark, till exempel, där Ann-Sofie Dahl diskuterar den danska debattens frimodighet. Som om det var debattens xenofobi, ”den danska imagen”, som oroade – och inte den praktiska politik som obestridligen följer i dess kölvatten.

Raljerandet över Angela Merkels svettfläckar hör kanske inte heller till stjärnjournalistikens huvudnummer, i det som Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson utropat till ”Sveriges bästa samhällsmagasin”.

Riktigt glad blir jag dock av ”Neoskola” som är ett nytt inslag sen förra numret. Då handlade det om Sverigedemokraterna, nu är rubriken ”Känn din rätt”. Delvis med utgångspunkt i ”Gategate”, fallet där journalisten Jesper Nilsson dokumenterade ett polisingripande i tunnelbanan, går Johan Folin igenom vilka rättigheter man har i dylika fall.

Så väldigt handgripligt blir det inte, men det beror snarast på att de flesta regler verkar vara det polispsykologen Rolf Granér kallar ”gummilagar”. Får polisen visitera dig? Kanske. När man vistas i det vi något förlegat brukar kalla kollektivtrafiken, är det då allmän plats? Om inte, vem är ”fastighetsägaren”?

Den sista frågan hade det liberala samhällsmagasinet gärna fått utveckla, intresset för privatiseringens rättsliga konsekvenser är jag säker på att vi delar.

Alice Eggers