ÅSIKT

Nedräkningen har börjat, Bildt

1 av 3
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I onsdags omhäktades journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien.

Vi vet ännu inte vad de kommer att åtalas för, men misstanken gäller terroristbrott. Det är inget ovanligt i Etiopien.

När diktatorn Haile Mengistu störtades 1991 fanns förhoppningar om ett mer demokratiskt Etiopien. Men förtrycket av det fria ordet har successivt ökat. Så tidigt som 1998 rapporterade Amnesty International att 200 journalister arresterats, många hade tvingats gå i exil.

2005 skulle det vara fria val i Etiopien, men valet föregicks enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch av allvarliga hot mot väljarna och av mord och dråp på demonstranter såväl som oppositionsledare. Det var alltså efter detta skandalval som svenska Lundin Petroleum etablerade sig i den etiopiska provinsen Ogaden.

Med den nya terroristlagen 2009 ökade repressionen dramatiskt. Idag har landet näst flest fängslade journalister i världen.

Enligt Human Rights Watch föreskriver terroristlagen bland annat att den som i syfte att ”gynna en politisk eller religiös sak” eller har ”för avsikt att påverka regeringen”, tar sig för att ”destabilisera eller förstöra fundamentala ekonomiska eller sociala institutioner i landet” eller att ”tillfoga allvarlig skada på egendom och naturresurser, eller störa någon form av statlig service” är terrorist.

Terroristbrott kan ge ”fängelse från 15 år till livstid eller dödsdom”, en straffskala som alltså väntar de svenska journalisterna om de skulle fällas.

Den etiopiska regimen kritiserades häromveckan starkt av FN:s kommission för mänskliga rättigheter därför att den stör ut utländska radiostationer som Voice of America och Deutsche Welle på etiopiska, samt blockerar alla oppositionella internetbloggar, inhemska som utländska. Till sin hjälp har man kinesiska systemoperatörer.

Det är svårt att undvika att se sambandet mellan den kinesiska hjälpen och den etniska rensningen som nu pågår i provinsen Ogaden, där stora oljekoncessioner gått till just kinesiska bolag.

Carl Bildt måste rimligen ha varit medveten om den etiopiska regimens folkrensningar och brott mot mänskliga rättigheter, när han i styrelsen för Lundin Petroleum beslutade att bolaget skulle köpa oljekoncessioner i Ogaden.

Samme Bildt har nu 26 dagar på sig att påverka den etiopiska regimen att släppa de svenska journalisterna innan åtal ska väckas.

Maj Wechselmann