ÅSIKT

I täten för förändring

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TIDSKRIFT Att döma av gaytidningen OUT:s årliga 100-lista var förra året fantastiskt för den amerikanska gayrörelsen. Efter att klausulen ”Don’t ask don’t tell” tagits bort har det blivit okej för öppna bögar och flator att joina det militära. Diskussionen om samkönat äktenskap fortsätter att vara på agendan i amerikansk politik och fler delstater har släppt till. Det blänker av stajlade studiobilder vid genombläddring av livsstilsmagasinet som i 17 år har filat på en modern gay image, som något vitt, bredaxlat och manligt – med en viktig plats i politiken och näringslivet.

Förvånande ofta fortsätter tidningens hyllningar av någon som haft modet att komma ut bland idrottsmän, politiker och domare. En välbyggd modell hyllas för att ha förändrat vår syn på den manliga kroppen, någon annan har gett ett mainstreamklädmärke mer edge genom att säga att han är bög. Mycket är förväntat och konstruerat, men det går ändå att bli charmad av guldkornen.

Som när Chers son Chaz Bono berättar om sitt transliv, filmregissören Dee Rees om rosade filmen Pariah som skildrar lesbiskheter i Brooklyn, Le Tigres JD Samson om sitt musikprojekt MEN eller fotografen Duane Cramer som tar hiv till nutiden. De är alla transpersoner, kvinnor, ickevita som i OUT representerar människor i marginalen men som i själva verket fortsätter gå i täten när det kommer till kampen för verklig förändring.

Anna-Maria Sörberg

ARTIKELN HANDLAR OM