ÅSIKT

Hiphopstern är här

Natalia Kazmierska kartlägger den tajta brallans intåg i rap-världen

1 av 5
Lil' Waynes leggings väckte uppmärksamhet på VMA-galan.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bara några timmar efter förlossningen skrev nyblivna fadern Jay-Z en hyllningslåt till sin bebis. Han lovar att bli en närvarande pappa, till skillnad från sin egen som sket i familjen och drog.

Det är inte det enda tecknet på att hiphop-thugsen börjar mjukna.

Den sista machobastionen har nämligen fått en ny anledning att klia sig i skrevet – de tajta brallorna. En smal siluett har ersatt nedhasade, bombastiska XXL-storlekar.

Nyligen sågs till exempel Kanye West uppträda i något som snarast kan beskrivas som leggings, och även nämnde Jay-Z har anammat den slimmade trenden. De leopardmönstrade damtights som Lil’ Wayne klämde sig ner i på förra årets VMA-gala utnämndes till det första transgender-fenomenet i den könsstereotypa hiphopen någonsin.

”Stora byxor är över. Ingen vill klä sig i baggy jeans längre” konstaterar rapparen Wiz Khalifa, en annan hiphopster som lagt av med överdimensionerade army-jackor och blingbling.

Att slimmade kläder automatiskt vidgar en trångsynt världsbild är förstås naivt att tro.

Men i en kultur där skräcken för blurrade gränser leder till panikartade markeringar – grabbgäng som brölar no homo, bikinikvinnor som kallar varandra bitch – innebär det ändå en liten revolution.

Med trånga paltor tar man ju inte bara mindre plats, rent fysiskt. Utan spelar också på föreställningar om klass och etnicitet. Tajtish är till exempel klassisk svensk förortsslang för trendiga rikemansbarn i innerstan.

Detroit-födda Danny Brown, som spås bli nästa stjärnskott, började klä sig i stretchjeans för att kunna ta sig in i miljöer där svarta egentligen inte passade in: han började hänga på hipsterklubbarna i New York och ville ragga på vita rocktjejer – och hos dem gick hoodies i tältformat helt enkelt inte hem.

Nu har korvskinnen, den asymmetriska frisyren och second hand-fynden blivit Browns signum.

Det sägs att 50 Cent vägrade kontraktera honom till sitt skivbolag på grund av de snäva byxorna.

För den som är old school är väl karlar i trikåer lite för farliga.