ÅSIKT

”Den svenska demokratin har skäl att sörja”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hannes Råstam är död. Han blev 56 år. Vi är många som sörjer honom som vän och kollega. Den svenska demokratin har skäl att sörja förlusten av landets sannolikt genom tiderna skickligaste journalist.


Det finns de som tror att undersökande journalister drivs av en del machoattityd och en del romantiskt drömmeri om att förändra världen. Hannes bevisade gång på gång att de har fel. För honom var undersökande journalistik en arbetsmetod; han tog sig igenom så stora volymer researchmaterial och intervjuade så många människor att han förvandlades sig till landets främsta expert i snart sagt alla ämnen han undersökte.


Efter kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 läste han bokstavligen varenda förundersökning – många hyllmeter text – inte bara en, utan två gånger. Sådan var han: Acceptera aldrig andras referat, läs själv! Läs om tills du hittar den avgörande detaljen som andra inte sett. Besök själv platserna. Träffa alla människorna. Syna alla förutfattade meningar. Bli expert – om du så måste arbeta dag och natt i månader.

Grävande journalistik kostar pengar. SVT sköt till resurser på ett sätt få andra medier i dag vill göra, och resultatet blev strålande.

Några exempel: Hannes avslöjade polisens lögner om hur Osmo Vallo dog. Han avslöjade vad som verkligen hände under Göteborgskravallerna. Han fick den av två domstolar för incestdömde Bo Larsson rentvådd. Han avslöjade att polisen tvingat ungdomar i Falun att erkänna mordbränder de var oskyldiga till. Han var den enda person som var nog insatt i fallet Thomas Quick för att huvudpersonen skulle våga lätta sitt hjärta.
 Genom sitt hårda slit förändrade Hannes Råstam världen. Om och om igen.


Hannes kämpade under hösten mot cancern och klockan för att hinna skriva färdigt sin bok om hur rättssystem och psykiatri skapade Thomas Quick. Vänner och kollegor gör nu klart det sista. Jag orkar inte tänka på allt det jag vet att Hannes planerade men som nu inte blir gjort.


Farväl Hannes. Jag glömmer dig aldrig.


Dan Josefsson