ÅSIKT

”Ska köpa en häst för prispengarna”

I går tilldelades Aase Berg Aftonbladet litteraturpris

1 av 6
”betyder mycket” Gunder Andersson, Lennart Bromander, Liv Strömquist, Aase Berg och Leo Lagercrantz fick ta emot blommor och priser.
KULTUR

”En rasande briljant bok.”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Så kallar juryn vinnaren Aase Bergs senaste verk – som gav henne Aftonbladets litteraturpris på 50 000 kronor.

– Jag ska köpa en häst för pengarna, säger den stolta vinnaren.

För 55:e gången delades Aftonbladets prestigefulla litteraturpris ut. Gamla pristagare och kulturpersonligheter samlades i går på konstnärsklubben i Stockholm för att fira årets vinnare – Aase Berg.

– Klart jag är förvånad över priset. Det betyder jättemycket att någon annan delar samma bild som jag –att vantrivas med humor, säger hon.

I hennes senaste diktsamling, ”Liknöjd fauna”, skapar en hönskör en politisk satir med en stor dos av humor. När hon läste ett par dikter ur samlingen hördes jubel och skratt från gästerna.

– Jag har haft höns och de är beskäftiga, stöddiga mot oss. Deras skrävlande fungerar bra tillsammans med analyser av marknadens floskler, säger hon.

Aase Berg kan nu sälla sig till den exklusiva skara som tidigare belönats, bland dem återfinns Tomas Tranströmer, Lars Norén och Sara Stridsberg.

För prispengarna, 50 000 kronor, tänker hon köpa en rysk basjkirhäst.

– Jag tycker om den ordlösa kommunikationen och är trött på babbel, säger Aase Berg.

Serietecknaren Liv Strömquist belönades med årets Liffnerstipendium:

– Det var en total överraskning och väldigt roligt. Det är även kul att Aase Berg får pris, jag läste henne som tonåring och vi har humorn gemensam, säger hon.

FAKTA

Vi fick priserna

Litteraturpriset: Aase Berg.

Liffnerstipendiet: Liv Strömquist.

Hummerkniven: Leo Lagercrantz.

■ ■Aftonbladets kulturmedarbetare Gunder Andersson och Lennart Bromander belönades dessutom för sina många år som skribenter på Aftonbladets kultursida, båda debuterade för 40 år sedan.

■ ■”Hummerkniven” är ett nyinstiftat pris som tilldelas ”liberaler som vågar vara humanister genom att aktivt försvara idéerna om yttrandefrihet och alla människors lika värde”. Leo Lagercrantz får priset för sin granskning av familjen Lundins exploatering av Afrika och dess koppling till utrikesminister Carl Bildt.