ÅSIKT

”Vi känner oss starka”

Exklusivt för Aftonbladet: Etiopien-svenskarnas brev inifrån fängelset

Foto: Nina Hemmingsson
Teckning:
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Jerker Ivarsson
Fängelset i Addis Abeba.

Ni behöver inte oroa er för oss. Vi känner oss starka och försöker att göra det bästa av dagarna. Miljön här tar fram det bästa och det sämsta hos människor. Att vara här förändrar en, men inte nödvändigtvis till det sämre.

Det är någonting med tragedier som gör dem mer intressanta än success stories. Åtminstone några misslyckanden är vackra och tar fram det bästa av oss alla.

Oroa er inte vi klarar oss. Sakta men säkert förbättrar vi tillvaron. Kaffet är gott! Vi försöker göra som Jan Guillou skriver om sin tid i fängelse; att träna, att bevara värdigheten och hålla huvudet högt, att hålla hygienen och att bara sova på nätterna.

Till listan har vi även lagt till att läsa, att skriva och att äta. Vi äter bra – får matleverans från en restaurang i närheten – och håller oss friska.

Man kanske kan tro att frihet skulle vara det viktigaste för en som är inlåst. Men det är det inte. Den är så avlägsen. Och du vill inte blåsa på den glöd i brasan som kallas hopp. Rädd för att det kan slå tillbaka – backfire.

Att hålla i en penna ger en härlig känsla av frihet. Att skriva gör mig fri.

Förr eller senare är vi hemma igen. Era brev och hälsningar betyder så mycket, vi lever på ord och ord allenast. Vi förstår att vi inte är ensamma, att hela världen följer vårt fall. Att känna det stödet är stort.

Skicka våra hälsningar till alla, var starka, var stolta – och vet att även tystnaden har ett slut, varje dag är en dag närmare friheten. Mod och tålamod! Mod är lika med tålamod.

Martin Schibbye

Johan Persson

FAKTA

I dag har Martin Schibbye och Johan Person suttit fängslade i 282 dagar. Kommunikationen med omvärlden är sporadisk och strikt reglerad, men Aftonbladet Kultur kan i dag publicera några ord - saxade från olika brev granskade av den etiopiska censuren - som Schibbye och Persson skickat hem till sina familjer.

Här finns också en hälsning till alla som engagerar sig för den fria journalistiken.