ÅSIKT

Klart att gubben har rätt till en liten grabb

Åsa Linderborg: Ska män av ren solidaritet avstå från att bli pappor bara för att kvinnor inte kan?

Foto: scanpix
Nyblina föräldrarna Adlercreutz och Erlandsson.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är 55 år och nybliven pappa. I tisdags natt nedkom hans hustru Susanne Adlercreutz med en son på flera kilo.

Få svenska graviditeter har utlöst såna fördomar. I sin råaste form kan snackisen sammanfattas med följande utrop: Skalliga gamla gubbar ska inte tumla runt i sänghalmen!

I alla fall inte om syftet är att göra barn.

Att Eskil Erlandssons hustru är adlig och skitsnygg på ett helt naturligt sätt spär bara på moralpaniken: Hur lyckades han fånga ett sånt glitter?

Susanne Adlercreutz är med sina 36 år en vuxen kvinna med egen inkomst. Hon vet vad hon gör. Hon vet att kärleken inte tar hänsyn till ålder.

Män som blir föräldrar på äldre dar – nåja, så himla asgammal är nu inte jordbruksministern – provocerar på flera sätt.

Många kvinnor känner det som djupt orättvist att män kan få barn hela livet medan de själva slutar vara reproduktiva vid 45. Det klart att det hade varit hyggligare av Naturen om den behandlat alla lika. Men ska män av ren solidaritet avstå från att bli pappor bara för att kvinnor inte kan bli – biologiska – föräldrar efter en viss ålder?

Den vanligaste förnumstig- heten kring män som får barn senare i livet, är att det är synd om barnet eftersom pappan ”snart ska dö”. Med andra ord: det är lika bra för barnet att förbli ofött.

Som om det är föräldrarna som är meningen med livet.

Som om barn som växer upp med bara en förälder inte skulle vara tacksamma över att få leva.

Som om mamman, i händelse av att hon förlorar sin man, inte kan gifta om sig och lyckliggöra sina barn med en pappa till. Eller en mamma, om det skulle hampa sig så.

För ett par veckor sen kom det forskning som visade att äldre män får långlivade barn. Det har visst med spermierna att göra, de blir längre på nåt sätt, av ett starkare virke.

Grabben Erlandsson-Adlercreutz kan nog se fram emot ett långt liv.

Välkommen till världen.