ÅSIKT

Gud vs Alien 1-0

Malin Krutmeijer svarar Fredrik Strage: Ridley Scott zoomar ut och in på korset

KRISTEN SYMBOLIK Michael Fassbender i Prometheus.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Precis som jag hittar Fredrik Strage ett kristet motiv i Ridley Scotts film Prometheus, men sedan går våra uppfattningar isär (Aftonbladet 7 juli resp. Dagens Nyheter 13 juli).

Strage tycker sig se huvudrollen Elizabeth Shaws kristna tro "frätas sönder av terror". Om jag hade sett samma sak skulle jag också tyckt att det var "ett rysligt nöje", men det gör jag inte.

Jag ser monster och muskelmän utmana hennes tro, men framför allt att filmen om och om igen zoomar in korset hon bär runt sin hals. Jag har också sett Ridley Scott förändras från en ganska radikal regissör till en alltmer konservativ. Jämför Alien, Blade runner och Thelma och Louise med maskulina hjälteepos som Gladiator – en på många sätt väldigt flott film för övrigt – och korsriddardramat Kingdom of heaven (något mindre flott, får man väl säga).

Scott har följt med sin tid. Inte minst efter terrordåden 11 september har vi sett konservativa värden återupprättas. Superhjältarna är tillbaka, liksom Familjen och Gud.

Att Ridley Scott, i en Hollywood blockbuster, skulle rycka korset från halsen på sin söta, pipröstade hjältinna verkar helt otroligt. Det vore enormt uppfriskande om jag har fel, men blir det en Prometheus 2 så är jag övertygad om att Kristus vinner den här fajten.

Gud vs Alien 1-0.