ÅSIKT

Stenhårda sossar och stolta snackispartister

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

olitiska kommentatorer har varit eniga om att sossarna måste höja tempot i förnyelsearbetet.

Efter att ha anlitat reklambyrån Prime byter nu SAP namn från Socialdemokratiska Arbetarepartiet till Svenska Arbetsgivarpartiet som markering inför valet 2014 att jobben är viktigast.

– Det är bekymmersamt att av de fyrtiofem statsråden i Göran Perssons regeringar har bara tretton fått högavlönade toppjobb inom näringslivet. Det är en negativ utveckling vi måste vända, säger Stefan Lövfen på en presskonferens i Grands Spegelsal.

Partiets talesman i jobbfrågan, Mikael Damberg, menar att det är viktigt att Socialdemokraterna är extremt tydliga.

– Hur kan jag förvänta mig att exempelvis bli senior advisor åt Goldman Sachs som Erik Åsbrink, bli konsult åt riskkapitalbolag som Per Nuder, eller bli vd på Bankföreningen som Thomas Östros, om vi inte satsar på jobben först? Tror ni att dessa arbetstillfällen kunde skapats om inte Göran Persson, numera lobbyist på moderata pr-byrån JKL, såg till att Sverige blev Europamästare på avregleringar redan 2001? Men tretton av fyrtiofem är alldeles för defensivt, menar Damberg.

– Vi jobbar därför stenhårt på att kommunicera våra höga ambitioner.

– Många har ställt sig frågande när jag sagt att det är omöjligt att förbjuda riskkapitalbolagens miljardvinster i välfärdsektorn, utan att förstå att det är en jobbpolitisk fråga som numera av tradition ligger den socialdemokratiska ledningen varmt om hjärtat, inflikar Löfven.

Politiska kommentatorer är eniga om att Alliansen måste höja tempot i förnyelsearbetet, och de borgerliga partierna är inte sena att svara på Socialdemokraternas tokspel. Jan Björklund säger stolt att Folkpartiet ska fortsätta vara ett ledande snackis-parti. Därför vill han nu förbjuda invandrare som läser SFI att gå på toan under lektionstid, och barn med föräldrar som har låga inkomster ska inte längre få mat i skolan.

– Näää, dä säänder fel signaäler annars, menar Björklund.

Annie Lööf hävdar att hon nu har försökt googla på Las, arbetsrätt, arbetsmarknad och att Centern står för att det är i framtiden Sverige måste satsa på växtkraft och passionerade visionära politiker som hon själv som är rädda för jobben.

Göran Hägglund menar överraskande att klassamhället faktiskt är ett problem, det vill säga att bögar och flator bildar familj trots att arbetarklassen och Kd inte fattar varför. Moderaterna i sin tur kontrar med att bjuda in till presskonferens på LO-borgen för att lansera sitt nya tilltalsnamn. De ska inte längre kallas det moderna, utan det Grovsnusande Arbetarpartiet. Partisekreteraren Kent Persson twittrar också att han tänker blogga att det är Moderaterna som uppfunnit Europa och Per Schlingmann som skrivit Staten och Kapitalet.

Fotnot: Texten kan innehålla satir