ÅSIKT

Strindbergs paradisö

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
1 av 6
KULTUR

Önskas svalkande perspektiv på den våldsamt upphöjda nationalförfattaren? Gör en skärgårdsutflykt till Kymmendö. Där ligger förmodligen historiens mest anspråkslösa skrivarstuga. Belägen på en bergknalle ser den ut som ett utedass. Några besökare står på kö för att plåta, för den är faktiskt inte större än ett torrdass. Är det här författarens antimonument över sig själv? I alla fall är bygget ett bevis för att den omvittnat känslige Strindberg definitivt inte led av klaustrofobi.
 

August Strindberg tillbringade sju somrar på Kymmendö där han fick idéerna till sin mest lästa (fyrfaldigt filmade) roman, Hemsöborna. Som student i början av 1870-talet bodde han hos hemmans-ägaren och fiskaren Jonas Eriksson (Carlsson i Hemsöborna). Mannen som fick jobb som dräng på ön och efter ett halvår gifte sig med den 23 år äldre änkan Susanna Elisabeth Berg (Madame Flod). Styvsonen hette Carl Albert (Gusten). Strindberg som inte kunde glömma sitt Kymmendö återvände i början av 80- talet som känd författare med hustrun Siri von Essen.

Exakt hur mycket värkte axlarna efter fem timmars skrivande vid det provisoriska skrivbordet? Det var den heliga skrivtiden under sommarvistelsen, därefter fick barnen ”umgängesrätt” med sin pappa. Strindberg byggde skrivarstugan 1882 med hjälp av en pojke på ön. I stugan plåtar jag utsikten mot havet och badviken där författaren på morgonkvisten sågs vandra ”halvnaken” på de låga klipporna, enligt de bofasta.

En ättling till släkten Berg berättade i en intervju att paret Strindberg badade tillsammans, vilket ansågs högst märkvärdigt på den tiden. ”De simmade ut till en sten som vi kallar för Strindbergstenen och där låg de och solade sig och såg ut som ett par måsar på stenen.”

Hemsöborna skrevs i Bayern och gavs ut 1887, kraftigt ”kastrerad”, tyckte författaren. Förlaget ville stryka alla scener, ”som kunna anses av fruntimmer och minderåriga vara grofva”. Romanen rymmer en av Strindbergs många uppkomlingshistorier; Jean och Julie-temat går igen. Och karaktärernas förlagor kände sig utnyttjade av den fabulerande författaren. Strindberg var därefter inte längre välkommen till Kymmendö.
 

Uppgifterna finns att läsa i ett underhållande avsnitt i Anita Perssons guidebok som kombinerar Strindberghistorik och litteraturcitat med promenadsträckor i författarens fotspår. Texten är en reviderad version från en tidigare Strindbergguide. Persson som har varit intendent på Strindbergmuseet är rutinerad, men att vandra i en författares fotspår är en sak, skriva en fungerande guidebok en annan. Här brister det. Läsaren får själv ta reda på det mest basala, som hur man tar sig till ön och hur lång tid det tar att promenera till skrivarstugan.

Kymmendö ligger i innerskärgården, två timmars båtfärd från Strömkajen med Waxholmsbolaget. Man kan också åka pendeltåg till Handen, där det går buss till Smådalarö brygga. Båtfärden tar då tjugo minuter och från Kymmendö brygga är det cirka tjugo minuters rask promenad till stugan. Följ skyltarna genom betesängar, fina eklundar och korsa fårhagen. Efter gårdarna slingar sig en skogsstig mot havet och badviken. Missa nu inte den grå byggnaden. Ättlingarna till änkan Berg äger fortfarande ön där de driver småbåtsvarv och jordbruk.
 

I dag har de nytta av öns litterära patina som drar till sig turister och andra författare. Werner Aspenström blev också med skrivstuga här och Stig Dagerman fick inspiration till De dömdas ö.

Det finns onekligen mer spektakulära skärgårdsöar än Kymmendö. Men för Strindberg var den en pärla. I Tjänstekvinnans son skriver han ”Frihet från societetsliv, konvenans och alla samhällsband höll anden modig och hänsynslös.”

sakprosa

Varje dag under Stockholms Kulturfestival 14–19 augusti är Anita Persson kunnig ciceron på olika Strindberg-”walks”. Från Riddargatan, där han föddes, förbi viktiga platser i hans liv, till sista andetaget i Blå Tornet och graven på Norra Kyrkogården.Här finns alla promenader: http:// kulturfestivalen.stockholm.se/program

» Vandra med Strindberg: Fem vandringar i Stockholm

Anita Persson

Förlag: Kata förlag

Annelie Jordahl