ÅSIKT

Hasse Aro: ”Brottsoffret står alltid i centrum”

Efterlyst om rasistiska näthatet efter publiceringen av spårrånaren

Foto: Mia Carlsson
Kritiserade Efterlyst måste ta ansvar för den främlingsfientlighet som gror i spåret av programmet, skrev Fredrik Pettersson i onsdags.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lördagsmorgonen den åttonde september klockan 03.30 bestals Johnny, 38 år, när han ramlat ned på t-banespåret vid Sandsborgs station i södra Stockholm

Han sargades svårt av tåget. Gärningsmannen försvann.

Onsdagen den 12 september klockan 21.00 sände TV3:s Efterlyst inslaget om det grova brottet.

Två dagar senare greps gärningsmannen tack vare inslaget.

Bilderna väckte starka reaktioner, bland annat i form av kommentarer på Efterlysts Facebooksida. Flera av kommentarerna var rasistiska och hotfulla. Dessa raderades och användarna som skrivit dem stängdes av från att posta ytterligare inlägg.

Detta är bakgrunden till att Fredrik Pettersson anklagar Efterlyst för att inte ta itu med det rasistiska näthat som spreds på Facebook i samband med inslaget (Aftonbladet Kultur 19 aug). Pettersson anser också att Efterlyst hemlighåller hur vi bemöter rasismen.

Efterlysts inställning är kristallklar:

• Brottsoffret står alltid i centrum

• Efterlyst tar ansvar för varje publicering

• Bakgrund och etnicitet är endast intressant om den har betydelse för hur gärningen bedöms.

’’Hudfärg är vanligtvis till exempel helt ointressant i de händelser vi beskriver’’, underströk Hasse Aro i Efterlyst den 19 september 2012.

Efterlyst tar ansvar för sina publiceringar och arbetar systematiskt och målmedvetet för att sortera bort rasistiska och andra kränkande inslag på nätet. Det är vårt ansvar. Det tar vi. Det gör för övrigt också många andra aktörer inom sociala media.

Efterlysts främsta uppgift är och förblir att stödja brottsoffren. Vi jobbar för att ge dem upprättelse och för att gärningsmännen ska dömas för de brott de faktiskt begått. När vi väljer vilka misstänkta gärningspersoner vi efterlyser intresserar vi oss varken för etniskt ursprung eller kön utan för det brott som gärningsmannen misstänks för.

Vi är också medvetna om att det finns tittare som inte har samma perspektiv, att de i stället fäster blicken på förövarens bakgrund och hudfärg. Därför arbetar vi dagligen med att ta det ansvar som detta lägger på våra axlar.

Flera av redaktionens medlemmar jobbar på sin fritid med att motverka intolerans genom sitt personliga engagemang i stiftelsen Expo. Hasse Aro har personligen, i flera sammanhang, tydligt tagit ställning för ett öppet och tolerant Sverige. Vi arbetar målmedvetet mot brottslighet och högst medvetet mot rasism och intolerans i samhället.

Och detta är förstås orsaken till att programmet och Hasse Aro är ständiga måltavlor på rasistiska nätsidor.

Hasse Aro, programledare Efterlyst   

Mikael Ekman, producent  Efterlyst

Johannes Jakobsson, redaktör Efterlyst

ARTIKELN HANDLAR OM