ÅSIKT

Gör J K Rowling till premiärminister

Britterna behöver en vettig och orädd människa vid makten

J K Rowling. Foto: AP
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Små nedskärningar är inte små för den som har små marginaler. Det konstaterade J K Rowling i The Guardian härom helgen, med en skarp armbåge mot den brittiska regeringens politik. Hon vet vad hon pratar om, före framgångarna med Harry Potter-böckerna var hon en av alla ensamstående mödrar som behövde bidrag för att få mat för dagen.

I torsdags släpptes hennes nya roman, The Casual Vacancy, som kretsar kring ett lokalval i ett litet brittiskt samhälle. New York Times recensent kallar boken banal, och en besvikelse.

Själv beundrar jag Rowling, oavsett den nya bokens litterära kvaliteter. Inte bara för att hon gladeligen betalar skatt för sin pund-miljard-förmögenhet i England, hellre än i skatteparadis. Utan också för att hon struntar i förväntningarna och låter sin första vuxenbok handla om politik och orättvisor, snarare än om trollkarlar. Som hon konstaterar i intervjun: jag kan göra vad fan jag vill nu.

Själv hoppas jag att nästa grej hon vill göra är att ställa upp som kandidat till premiärministerposten. Det skulle inte skada Storbritannien med en vettig och orädd människa vid makten.

Eller nån som kan trolla, för den delen.

Ida Therén

ARTIKELN HANDLAR OM