ÅSIKT

Konst för alla med privatplan

Frieze Art Fair kräver riktigt feta plånböcker

Teresa Burga visas på Frieze Masters. Foto Linda Nylind
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KONST Medan Affordable Art Fair avslutas i Stockholm inleds ett klart mindre plånboksvänligt evenemang i London. Frieze Art Fair som öppnar i dag torsdag är liksom konkurrenterna Art Basel och Art Dubai snarare lyxigt konstvaruhus än snabbköp – den sortens evenemang dit vissa av gästerna flyger in i privatplan.

I år fyller Frieze tio och man firar med att utöka utbudet – dels med en separat New York-upplaga som hölls i maj, dels med Frieze Masters som visar verk från år 2000 och bakåt.

Även om det mesta som säljs i de specialdesignade Friezetälten är otillgängligt för de allra flesta har man profilerat sig genom att också tillföra mycket annat än shopping. Till årets höjdpunkter hör Frieze Projects där man visar verk av ett antal unga konstnärer, däribland polska Joanna Rajkowska som med hjälp av rökelse kommer att förvandla delar av Regents Park till ett brinnande fält. Och så ingår Frieze Talks som är ett riktigt bra föreläsningsprogram i biljettpriset. Vad tycks till exempel om en konversation mellan provokatören Sturtevant och wacko-regissören John Waters?