ÅSIKT

Bondsonen blev Kinas främsta författare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FAKTA Mo Yan föddes 1955 i en bondfamilj i Gaomi i nordöstra Kina. Under kulturrevolutionen lämnade han skolan och började som 12-åring att arbeta inom jordbruket, senare på fabrik. 1976 gick han i Folkets befrielsearmé, då enda vägen till utbildning för ett bondbarn. I armén han fick möjlighet att studera litteratur och skriva egna berättelser. Hans första novell publicerade i en litterturtidskrift 1981.

Mo Yan utgår från uppväxtens erfarenheter i den fattiga Shandongprovinsen, förenar det historiska och sociala med folklig berättarkonst och äldre kinesisk litteratur när hans skapar sitt eget magiskt realistiska universum. Genombrottsromanen Det röda fältet utspelar sig i Gaomi under några turbulenta decennier under 1900-talet med japansk ockupation, banditkultur och svåra förhållanden för bönderna. Den filmatiserades av regissören Zhang Yimou och fick Guldbjörnen i Berlin 1987.

Romanen Vitlöksballaderna (1988) och den satiriska Jiuguo (1992) har betraktats som subversiva för sin kritik av det kinesiska samhället.

Fengru feitum(1996, på engelska Big breasts and wide hips) är en bred historisk fresk som utifrån en enskild familj skildrar Kinas 1900-tal. Romanen Shengsi pilao (2006, på svenska Ximen Nao och hans sju liv) framställer med svart humor vardagsliv och våldsamma omvälvningar i den unga folkrepubliken, medan Tanxiangxing (2004) är en historia om mänklig grymhet i det sönderfallande kejsardömet. Mo Yans senaste roman Wa (2009) belyser konsekvenserna av Kinas påbjudna ettbarnspolitik.

Vid sidarna av romanerna har Mo Yan publicerat åtskilliga noveller och essäer i skilda ämnen, och han anses i sitt hemland, trots sina kritiska ståndpunkter, som en av de främsta författarna.