ÅSIKT

Nätet - en miljöskurk

Pappersindustrin konsumerar mindre energi än internet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

30 kärnkraftverk, dygnet runt på full kastrull.

Så mycket el behövs det för att hålla internet igång.

Låter det orimligt? Ja, så mycket surfas det inte. Men servrarna som distribuerar våra Facebook-tummar och svampbilder står ständigt på fullt, beredda på maximalt antal ”anrop”. Och det kostar.

I ett års tid har New York Times försökt kartlägga hur mycket energi internet egentligen gör av med genom att gräva fram data om ”de digitala lagren” –  de datacentra som placerade i anonyma byggnader på hemliga adresser huserar trafiken på internet. Av säkerhets- och konkurrensskäl är informationen om den – även om deras energiförbrukning – inte offentlig. Men New YorkTimes har intervjuat, forskat och grävt.

Internet konsumerar inte bara anrikat uran. I Silicon valley står många datacenter på listan över de största luftförorenarna eftersom de använder dieselgeneratorer som backup.

De flesta av oss är fullkomligt omedvetna om att varje sparat spam-mejl, varje uppladdat foto faktiskt belastar en snurrande hårddisk någonstans i världen.

Problemet med att hälften av alla servrar står och snurrar utan att egentligen användas har uppmärksammats av amerikanska myndigheter. Men få datahallar vill stänga av sin backup eftersom man inte vill råka ut för ett haveri.

Vad ska göras? Uppmana till hållbart surfande? Återanvända svampbilderna? Stänga av?

Kanske sluta klaga på att papperstidningen är en miljöbov, i alla fall. Pappersindustrin konsumerade 67 miljarder kilowatt 2010 jämfört med datacentrens 76 miljarder.

ARTIKELN HANDLAR OM