ÅSIKT

Sålde ut borgarrådets lägenhet – för 3 kronor

Nya protester mot utförsäljningen av hyresbostäder

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Under lördagen samlades folk på Sergels torg under parollen Rätt att bo. Protesterna riktades mot att hyresrätterna i Stockholm har minskat med 82 000 lägenheter på 20 år. Fjorton stadsdelar saknar helt hyresrätter. Omkring en kvarts miljon unga svenskar är bostadslösa. I Stockholm är läget akut för 70 000 mellan 20 och 27 år.

Samtidigt rear alliansen ut hyresrätterna. Ikea-ägda Ikano bostad passade på att köpa Hagsätras allmännytta till extrapris, med lån från Ikano bank och överprisad Ikea-renovering. Hyran höjs upp till 50 procent. Många hyresgäster har inte råd att bo kvar. Vart ska de ta vägen?

Om inte alla har sociala rättigheter slutar folk också bry sig om politiska rättigheter. Det skriver filosofen Zygmunt Bauman i sin senaste bok, Collateral Damage (2012). I Sverige har de sociala rättigheterna – som den till bostad – börjat knaka i fogarna. Om de svagaste i samhället tappar fästet trillar hela bygget ihop – precis som ett svagt brofäste kan få omkull en hel bro.

Har Bauman rätt står vi inför en samhällelig katastrof. Vem känner sig delaktig och ansvarig i samhället om de inte ens har nånstans att bo?

I våras polisanmälde Ann-Margarethe Livh (V) Ikano-affären, nu överklagad hos förvaltningsrätten. Kort därefter använde Nätverket Rätt Att Bo statens logik. Under ett offentligt möte på Medborgarplatsen auktionerade de ut ytterborgarrådet Joakim Larssons lägenhet till lägstbjudande.

Den såldes för tre kronor och tillhör nu allmänheten.