ÅSIKT

Hilary Mantel fick Man Booker-priset – igen

”Bring up the Bodies” gav femtio papp - i pund

Hilary Mantel.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det fanns två favoriter till årets Man Booker-pris, Will Selfs Umbrella och Hilary Mantels Bring up the Bodies. Vann gjorde Mantel, som därmed blev den första kvinnan att få priset två gånger. Förra gången, 2009, fick hon det för sin storartade Wolf Hall, om Henrik VIII:s minister Thomas Cromwell, som gick kungens ärenden i avståndstagandet från påven. Denna gång belönades uppföljaren, Bring up the Bodies, som skildrar Cromwells göranden för att Henrik VIII ska bli av med Anne Boleyn så att han kan äkta hustru nummer tre, Jane Seymour.

Bring up the Bodies (ett uttryck som användes för att kalla upp landsförrädare till domstolsförhandling) är en glänsande roman; varje mening innehåller dramatik och nätet kring Boleyn knyts med stor språklig skicklighet åt ända till de sista skälvande sidorna. Mantel har grävt djupt i det ­historiska materialet, men ­oaktat all jämförelse med det verkliga 1500-talet är det en roman som ger genren ny kraft och ­sätter den berömda ribban mycket högt. Inte minst för Mantel själv, som i samband med Bring up the Bodies i våras lät meddela att en tredje del är under arbete.

Hilary Mantel har skrivit drygt dussinet romaner, flera av dem av hög halt, men ännu är hon inte översatt till svenska. Man Booker-priset belönas med 50 000 pund. Men de övriga fem får också en slant, 2 500 pund.

ARTIKELN HANDLAR OM