ÅSIKT

Spännande roman av Viggo Cavling

Originell rak prosa och ja, jag gillar det

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Viggo Cavling (född 1969), debattör, författare och före detta chefredaktör på Resumé.

”Jag såg till att dra åt tum­skruvarna”, säger Kjell Göransson förnöjsamt när vapenordern gått i lås. Han, en före detta socialdemokratisk statsminister, har förbyggt sig och sitter fast i ränteskiten. Bonusen som ­lobbyist för Hägglunds gör att han klarar utgifterna ett tag till.

Till sin hjälp har han haft Mårten, ”rörmokaren”, sossarnas hitman. Fixaren som gör allt från att plantera tips i media till att hota, skada, ja till och med mörda om det behövs. För Partiet. För Saken. Den här gången var det en ­moderat sexköpare på bidragsresa i London – det är där ­Moderaternas ­hemliga finansiärer finns – som råkade hamna i skruvstädet.

Viggo Cavlings Femte hjulet är en fristående fortsättning på Rörmokaren från 2010 och är, precis som den, en spänningsroman om girighet och statusjakt. Överklassen, oavsett ­ideologisk hemvist, försätter sig i livsfarliga situationer bara för att den inte vill betala sina östeuropeiska arbetare mer än femtio spänn i timmen.

Här finns knappt nån dialog, inga försök till psykologiska karaktärsstudier eller ens ett uns av existentiella grubblerier. Mårten, hans Lundsbergskompis Gabriel von Fersen och journalisten Sofia som är allt på ­spåren, är lika platta som linnedukarna på Teatergrillen.

Cavlings böcker har nåt annat.

En kombination av nåt helt otroligt fantasifullt – en socialdemokrat som av rent ­ideella skäl röjer folk ur ­vägen – och en verklighet som är tillräckligt skrämmande i sig själv. Rikingar som aldrig får nog, desperat slavarbetskraft och socialdemokratiska toppolitiker som lämnar politiken för närings­livet.

Till hälften ömsint satir över Göran Persson, till hälften ett skoningslöst porträtt av vår tids borgarklass. Det är originellt och på rak prosa. Och ja, jag gillar det.

FAKTA

PROSA Femte hjulet

Viggo Cavling

Forum