ÅSIKT

Akademien har allt att vinna på läckage

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Mo Yan, Nobelpristagare.

SVAR DIREKT Upprörs över den kinesiska statstelevisionens skamlösa förhållande till sanningen – det gör både jag och Peter Englund.

Men bara en av oss tvingas låna sig till propagandahyllningar av den kinesiska femårsplanen i samband med att CCTV gör reportage om årets Nobelpristagare.

Det måste så klart kännas bittert. Särskilt om man hoppats på att kunna undvika en politisk vinkel på rapporteringen om MoYan.

Jag ska inte kalla det naivt, Englund har nog bara en idealistisk syn på litteraturen, helt i Alfred Nobels anda. Men om den ständige sekreteraren verkligen velat markera litteraturens totala oberoende från åsiktsförtrycket i den pseudokommunistiska diktaturen Kina hade han alla möjligheter att göra det i direktsändning. För inbjudna eller ej, så var CCTV för första gången på plats i Börshuset med en stor delegation.

Varför var de där? Mysteriet tätnar.

Finns det trots allt en läcka? Det hoppas såklart det fåtal kulturjournalister som ännu inte fått sparken. Till skillnad från Englund vill vi nämligen inte slå vakt om det hemlighetsmakeri som bara gynnar vadslagningsfirmorna i England.

Men även Englund skulle ha allt att vinna på att uppmuntra läckage. Då skulle han nämligen försäkra sig om att det lilla fåtalet överlevande kulturjournalister noga läst in sig på den Nobel-litteratur som varken går att köpa i butik eller som e-böcker.