ÅSIKT

Man kan se det ur ett analt betraktelsesätt också...

Foto: Ulf Höjer / Kai Rehn / Scanpix
Diktaturdiggare Karin Enström och Fredrik Reinfeldt
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag minns inte ordagrant Carl Bildts uttalanden om Olof Palme i den film som nu går på biograferna, Palme, men hans slutsats är i alla fall att Palme inte kunde skilja mellan demokratier och diktaturer - i alla fall inte på dem som låg i vårt närområde.

Carl Bildt själv har under åratal gjort sig en privat förmögenhet på företagsverksamhet i länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna och han har lobbat fram ett blodigt kolonialkrig i Irak. Som handelsresande i blod och död skaffade han sig ett internationellt kontaktnät som han fortfarande är lojal med. Det är förklaringen till att Bildt säger att det hundratal journalister som just nu sitter fängslade i Turkiet inte är journalister utan terrorister.

Bildt sitter dessutom i den regering som har big businnes med Saudiarabien, ett land som försvarsminister Karin Enström i Lördagsintervjun med Tomas Ramberg vägrade kalla diktatur.

Nu försvaras Enström av Fredrik Reinfeldt i en TT-intervju på Dagens Industri: "Nej, det är väl ett försök att säga att om det är ett digitalt betraktelsesätt, där vi bara delar in världen i demokratier eller diktaturer, ja, då hamnar Saudiarabien i diktaturkolumnen."

Man kan se det ur ett analt betraktelsesätt också, och då är Saudiarabien ett stort djävla rövhål.