ÅSIKT

Ministern firar romska kulturåret med... visumtvång!

Foto: URBAN ANDERSSON
Här ska firas En minister har tolkat det där med romska kulturåret på sitt eget lilla vis.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I januari utropade regeringen 2012 till romskt kulturår. 500 år efter att de första romerna anlände till Sverige är det dags att fira deras bidrag till svensk kultur och samhälle. Och passa på att synliggöra det förtryck de utsatts för.

En minister har tolkat det där med romåret på sitt eget lilla vis. Så fort de fick fritt fram reste nämligen tusentals romer från västra Balkan in i EU, där de söker asyl – bara för att i stort sett alltid få avslag. Att vara diskriminerad som folkgrupp räcker nämligen inte enligt lagen, man måste bevisa att man är personligen hotad i sitt hemland.

Enligt Europaportalen hade migrationsminister Tobias Billström därför inför gårdagens ministermöte i Luxemburg drivit på för att få rätt att återinföra visumtvång mot staterna i före detta Jugoslavien. För om en asylsökande inte kan sätta foten på svensk jord behöver man ju aldrig pröva någon asylansökan. Och då sparar Migrationsverket pengar.

Du har rätt att söka om du kommer hit. Därför ser vi till att du inte kan komma. Och vips är asylrätten i praktiken upphävd. Och då har Serbien, som P1 Morgon rapporterade i går, ändå erbjudit sig att betala för asylprövningen.

Att visumtvånget sedan inte bara försvårar för alla dem som inte söker asyl och, värre, stoppar en och annan som faktiskt hade kunnat få asyl, ja den smällen får man – eller snarare romerna – tydligen ta.

Så kan man också fira.