ÅSIKT

Svagt, facket!

SJF måste finna sig i att bli granskade som alla andra makthavare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Aftonbladet 24 oktober

I onsdags skrev Bernt Hermele en artikel på Aftonbladet Kultur om mediekrisen: allt fler läser tidningarna på webb, mobil och andra plattformar där annonsintäkterna är mycket mindre. Konsekvenserna är massuppsägningar och allt hårdare arbetsvillkor för dem som är kvar. Lönerna pressas ner, anställningstryggheten likaså.

I förlängningen hotas hela demokratin, menar Hermele, eftersom allt färre journalister granskar makten. Han undrar över fackets tystnad, ”för att inte säga flathet”.

Samma eftermiddag hörde Svenska Journalistförbundet av sig till oss om möjligheterna till en replik. Självklart, vi trycker ert svar på fredag.

Efter en stund kontaktade SJF oss igen. De ville att vi skulle publicera deras replik direkt, på nätet.

Vi sa att vi är sparsamma med att lägga ut artiklar bara på nätet, eftersom papperstidningen då riskerar bli överspelad. Att vi gynnar de som tycker att pappret är en långsam produkt man kan göra sig av med. Vi vädjade till SJF om ett ”traditionellt samtalstempo”, det vill säga, det får gå ett par dygn mellan skottlossningarna. Det ger tid för eftertanke och den bättre formulerade texten – det som ska var kultursidornas signum.

SJF meddelade då att de hellre och enbart lägger ut sin replik på sin hemsida – www.sjf.se och struntar därmed i att förklara sig för Aftonbladets läsare. Svaret är en kongenial illustration av det Hermele menar saknas: kampviljan och strategi. Man uppvisar inte ens en bråkdel av den tåga som fackklubben på krisdrabbade Svenska Dagbladet gett prov på i höst.

Anledningen till att SJF hade så bråttom, var att de var nerringda av medlemmar som undrade samma sak som Hermele: Varför gör ni inget? Hans artikel tog alltså skruv.

SJF:s agerande är förvånande. Det är ju trots allt ett förbund av och för journalister. De måste finna sig i att bli granskade som alla andra makthavare. De kan, lika lite som nån annan, kräva att få en replik publicerad på sina egna villkor.

ARTIKELN HANDLAR OM