ÅSIKT

The Space ett guldkorn i cyberrymden

Sajten som bevisar att digitalisering av kulturen inte är fördummande

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Av någon anledning lever den gamla idén att digitaliseringen av kulturen skulle vara fördummande. Det hela påminner lite om femtiotalet, då vi var rädda för beatniks. Eller om åttiotalet då hotet hette snuttifiering. Med facit i hand vet vi att beatnikrörelsen, utöver en massa skräp, gav oss en av århundradets viktigaste poeter i Allen Ginsberg. Och att åttiotalets ökade tempo födde fram både musikvideon och hiphopen, det vill säga den tidens mest innovativa kulturyttringar.

Det är likadant år 2013. Visst fylls min Facebook-feed mestadels med meningslösheter. Men det gör tidningshyllan i kiosken mitt emot också. Flera gånger om dagen får jag dessutom via just sociala medier en länk till något läsvärt, en idé som ökar min förståelse av omvärlden, eller information som blir embryot till en artikel.

Senaste riktiga guldkornet är brittiska sajten thespace.org, en veritabel frossa i intellektuella upplevelser. Favoriter just nu är Kafka’s Wound, en essä av Will Self som integrerar rörligt material och musik samt ett sällsynt möte med den legendariske kritikern och författaren John Berger. Men nytt material tillkommer hela tiden.

The Space sponsras av bland andra BBC, men till skillnad från public service-bjässens Iplayer är lejonparten av det här innehållet tillgängligt från hela världen. En utmärkt påminnelse om att digital kultur inte alls behöver vara fördummande. Det gäller bara att orka leta efter pärlorna.