ÅSIKT

Dålig kunskap om SJF:s organisation

Välkommen i kampen mot nedskärningar, Åsa Linderborg

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg kritiserar i Aftonbladet Journalistförbundet för att vi gav ett snabbt svar på Bernt Hermeles artikel tidigare samma vecka.

Åsa Linderborg har all rätt att kritisera vem och vad hon vill, men när vissa slutsatser passerar vad som är rimligt måste jag påpeka vissa grundläggande fakta.

1. Vi har inte undanhållit Aftonbladets läsare någonting.

2. Att svara snabbt är inte att motverka granskning.

Aftonbladet publicerade Bernt Hermeles artikel i papper, men även digitalt. Med tanke på innehållet, och den spridningstakt som gäller på nätet, ville vi ge vårt svar omgående. Aftonbladet ville inte publicera direkt på någon plattform. Det respekterar jag. Men det betyder inte att jag måste vara tyst.

Åsa Linderborg menar att vi inte tål granskning. Det är naturligtvis fel. Vi uppmuntrar granskning av alla delar av samhället, inklusive oss själva. Normalt brukar dock utpekad part få komma till tals i en granskning. Annars blir det liksom inte riktig journalistik. Och det är ju den vi värnar. I det här fallet var det vi själva som i efterhand fick be om att komma till tals. Trots att det alltså var vi som, enligt Åsa Linderborg, var granskade.

Men framför allt verkar kunskap om vår organisation saknas i denna granskning. Journalistklubben på Svenska Dagbladet som Åsa Linderborg rättmätigt hyllar är ju Journalistförbundet. Tillsammans med alla de andra klubbar och sektioner som nu strider för överlevnad.

Journalistförbundet bygger sin verksamhet på lokal organisation, och det var företrädare för denna verklighet som reagerade och kände sig orättvist utpekade som passiva. När Bernt Hermele anklagar oss för att vara passiva är det varje medarbetare, varje företrädare som dagligen står upp för journalistiken, som han anklagar. Det var för deras skull jag ville ge ett snabbt svar.

Affärsmodellernas kris får inte bli den professionella journalistikens död, och det är de frågorna Journalistförbundet driver i verkligheten varje dag. Vi slåss mot nedskärningar, mot ökad otrygghet, och mot sämre villkor. Välkommen i kampen, Åsa Linderborg!

Jonas Nordling

Ordförande Journalistförbundet