ÅSIKT

Fifan, så gubbigt

10 miljoner damfotbollsspelare i världen - ingen av dem i EA Sports storsäljare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SPEL Jag kan vara Yussif Chibsah, men inte Lotta Schelin. Petter Wastå, men inte Hope Solo. Jag kan vinna Bundesliga med Bayern München men inte med Turbine Potsdam.

När spelutvecklaren EA Sports, lagom till julklappshandeln, lanserar den senaste versionen av fotbollsspelet Fifa 13 är de kvinnliga spelarna inte med. Den här gången heller.

Kvinnor utgör en växande del av elitfotbollsfamiljen. Enligt det internationella fotbollsförbundet Fifa:s officiella statistik finns det ungefär 120 miljoner licensierade fotbollsspelare i världen. Knappt 10 procent av dem, 10 miljoner, är kvinnor. Det är dock oftast alltför tydligt vem som är favoritbarnet i familjen.

I år fördelas 7 miljarder kronor till de 32 klubbar som kvalificerat sig till herrarnas Champions League. I damernas Champions League, med lika många lag, är summan 16 miljoner. De manliga spelarna kan också räkna med större medial exponering. Sponsorkontrakten är fler och större för de manliga spelarna. Svenska medier följer de svenska klubblagen och landslaget. Därutöver är det tyst. Den globala herrfotbollen, däremot, finns en knapptryckning bort i våra vardagsrum.

Att ha möjligheten att välja Kosovare Asllani i stället för Zlatan Ibrahimovic vore viktigt på många sätt, inte minst symboliskt. I stället befäster Fifa 13 bilden av fotbollen som en sfär dit flickorna är välkomna så länge det sker på manlighetens villkor. Det påminner mer om FIFA 1913 än 2013.

Roger Alm