ÅSIKT

SVT:s Aktuellt spelar fult med vinkling och dramaturgi

Visar med oönskad tydlighet hur man skapar ett vi-och-dom-samhälle

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är på SVT2 det händer. Först arbetar Agenda fram en frågeställning som kunde vara en rubrik på Avpixlat (”Hur mycket invandring tål Sverige”), sedan följer de upp sig själva med ”Hur ska debatten om invandringen föras?” I går var det dags för systerredaktionen Aktuellt att försöka fiska nyheter på ingenting.

I Flen har den muslimska församlingen köpt Pingstkyrkans nedlagda lokal och bygger nu om den till moské. Efter 17 år av källarmoské i förorten får nu muslimerna i Flen en central samlingsplats. Inslaget påannonseras med upplysningen att en frikyrkoförsamling i veckan läggs ned samtidigt som ”islam växer snabbt” och inleds med gospelkörande Amazing Grace. Sedan fylls det hela av interiörer från frikyrkoförsamlingarna. En och annan muslim får svara på frågor, desto fler kristna.

Slutsatsen av inslaget är att ingen i Flen verkar tycka att det finns något problem. Folk på gatan är helt ointresserade eller försiktigt positiva, de kristna talar om förståelse, muslimerna om respekt för andra. Det hela är så idylliskt det kan bli, ändå framhärdar Aktuellt med att slå på den dramatiska trumman, dels genom musikvalet, dels genom vinkeln: det växande islam.

Jag vet inte hur Aktuellt ser på växande. Tydligen är det att troende får en plats att vara på. Hur redaktionen ser på muslimer är uppenbart, när man inte bryr sig om att prata med så värst många. Inslaget visar med mycket oönskad tydlighet hur man skapar ett vi-och-dom-samhälle.

ARTIKELN HANDLAR OM